Ardeii gogoșari – plantare, îngrijire, varietăți

Față de alți ardei, gogoșarii sunt diferiți prin formă, mărime și chiar prin gust. Multe dintre soiurile de gogoșari au pielița puțin mai groasă și gustul mai dulce.

Ca și alte feluri de ardei, gogoșarii preferă locurile însorite, cu un sol ușor, nutritiv, bogat în humus. Planta de gogoșar crește foarte bine și în ghiveci. La plantare se folosește un sol prefertilizat de calitate, în așa fel încât plantele să aibă suficienți nutrienți încă de la început. Pământul trebuie să aibă un drenaj foarte bun.

Creșterea plantelor de gogoșar se poate începe în interior între lunile februarie-aprilie. Plantează sămânța de gogoșar la 1 cm adâncime în vase mici umplute cu compost și menține substratul umed. Semințele vor germina după 10-14 zile la 25 grade C și umiditate ridicată. Imediat ce răsadul formează 2-3 frunze, se scoate și se transplantează într-un sol bogat în nutrienți. Plantele de gogoșari pot trăi în aer liber de la începutul lunii mai, dar se pot crește în seră chiar până mai târziu.

Plantele de gogoșari necesită mai mulți nutrienți decât alți ardei. Acestea se fertilizează cu fertilizant granulat sau lichid, în funcție de locul în care sunt plantate: în ghiveci sau în grădină.

Pentru ca planta de gogoșar să crească mai puternică, se va rupe prima floare apărută.

Plantele de gogoșari se vor uda regulat, mai ales în perioadele secetoase, dar se va evita băltirea apei.

În funcție de perioada în care au fost plantați gogoșarii, recoltarea se va face între lunile august-octombrie. Fructele vor avea pielița netedă și vor deveni complet roșii, galbene sau maronii, în funcție de soi.

Ca și ardeii obișnuiți, gogoșarii se pot consuma cruzi în salate, gătiți în supe și diverse mâncăruri sau murați.