Ingrijirea plantelor cu alte plante: extracte, decocturi, infuzii, macerate

Toate plantele care cresc la marginea casei prezintă interes pentru grădină din punct de vedere nutritiv. Fie că sunt transformate în compost sau în extracte, fermentate sau nu, ele au un potențial care nu trebuie neglijat.

Nu este suficient să alegem la întâmplare, ci trebuie să știm care sunt efectele pe care le vor avea aceste plante o dată transformate în super-substanțe biostimulatoare.

Extractele din plante reprezintă cocktail-uri moleculare care permit combaterea paraziților la nivel global, lucru care nu se poate obține prin utilizarea unei singure molecule, ca în cazul tratamentelor de sinteză. Astfel, cu un extract de plante aromatice aplicat pomilor fructiferi, se combat în primul rând insectele și în același timp se întăresc arbuștii sau pomii, cu ajutorul metaboliților secundari prezenți în extract, al mineralelor și vitaminelor. Anul următor, arbustul sau pomul va fi mai viguros și mai rezistent.

Numeroasele molecule active contracarează apariția rezistenței induse la paraziți. Afidele știu să găsească arme de apărare împotriva oricărui insecticid chimic, astfel că la fiecare tratament mor foarte multe, dar cele care rezistă vor da naștere unor familii rezistente la rândul lor. Rezultatul este că după câțiva ani trebuie să se utilizeze alte molecule – un lucru profitabil pentru fabricanți, dar nu și pentru natură sau grădinar. Extractele de plante nu au astfel de efecte: după zece ani de utilizare, infuzia de urzică are aceeași forță ca și acaricid pe care a avut-o și în prima zi.

Extractele din plante cu efect stimulator trebuie să fie administrate cât mai devreme, preventiv, în timp ce extractele terapeutice se vor aplica doar atunci când apare un parazit.

De multe ori, după administrarea unui tratament bazat pe un extract de plante insecticid, nu veți găsi insecte moarte. Cu toate acestea, produsul a fost eficace: astfel, în cazul păduchilor (afidelor) mărului, extractul de ferigă oprește etapa de depunere a ouălor, îngheață dezvoltarea într-un anumit stadiu sau duce la apariția de insecte cu aripi, care pleacă pe alte plante-gazdă, cum ar fi platanul. Astfel pericolul a fost îndepărtat.

Pentru a contracara principalele atacuri și pentru a stimula plantele atunci când au nevoie, trebuie să aveți plantele necesare în momentul necesar. Din acest motiv ar trebui să aveți un colț de grădină destinat cultivării acestora. Multe dintre ele cresc spontan – de exemplu urzica. Aceste plante medicinale sunt de multe ori decorative, contribuie la biodiversitate și atrag fluturii sau reprezintă o sursă de hrană pentru albine. Aceste plante pot fi recoltate și din natură.

Grădinarii și viticultorii care lucrează cu extracte au reușit să reducă masiv dozele de tratament obișnuit, chiar și cei care nu practică agricultura bio. Dacă i se adaugă extract de urzică, zeama bordeleză își păstrează eficacitatea chiar și la 1/ 10 din concentrație!

Extractele din plante se pot folosi foarte bine și în mediul urban, la spațiile verzi.


Atuurile extractelor din plante:

- Extractele sunt economice

- Prepararea extractelor este distractivă

- Nu trebuie ținute departe de copii

- Ne ajută să ne folosim de plantele sălbatice

- Nu este nevoie de echipament de protecție

- Nu omoară plantele

- Extractele sunt 100% biodegradabile


Prepararea extractelor din plante:

Procedurile de preparare a extractelor au fost puse la punct și testate de specialiști de ani și ani de zile.

Extractele fermentate merită un loc de onoare, constituind cea mai interesantă categorie de preparate din plante. Astfel, cu ajutorul lor nu valorificăm doar plantele și componentele acestora, ci și acțiunea bacteriilor și numeroasele lor enzime. Fermentația este o etapă extraordinar de plină de viață. Numai extractele fermentate combină stimularea și întărirea mijloacelor naturale de apărare cu o acțiune directă, de multe ori cu efect revulsiv.

De reținut, pe scurt:

- cel mai bine lucrați cu apă de ploaie, cel mai important lucru fiind să nu conțină mult calcar;

- cantitățile mai mari au șanse mai bune de reușită decât cele mai mici;

- amestecați cel puțin o dată pe zi;

- profitați de momentul amestecării pentru a verifica dacă mai există un strat de balonașe care urcă – semnul fermentației;

- extrageți și filtrați sau administrați pe loc;

- depozitați la subsol sau în pivniță.


Decocturile din plante:

Spre deosebire de extractele fermentate, decocturile se obțin prin fierberea plantelor.

Cheia succesului este:

- apa de calitate;

- respectarea duratei de fierbere în funcție de fiecare plantă;

- acoperirea vasului.

Decoctul este singura formă prin care se pot extrage din plante anumite substanțe active necesare pentru combaterea bolilor și paraziților.

Decocturile se utilizează atât pentru prevenirea, cât și pentru combaterea bolilor și paraziților. Anumite decocturi au și efectul de întărire a plantelor. De exemplu, decoctul de tătăneasă sporește coroana plantei, combate insectele nedorite și are și o ușoară acțiune fungicidă.


Infuziile din plante:

Infuzia se recomandă mai ales ca insecticid. De exemplu, infuzia de urzică este foarte eficace împotriva anumitor păduchi de plante. Acțiunea infuziilor se face simțită în special în grădinile echilibrate. Dacă există dezechilibre, va trebui să apelați la extracte fermentate sau decocturi în doze mai mari.

Numai după câțiva ani în care ați aplicat compost sau cantități considerabile de mulci, vă veți putea limita la aplicarea de infuzii.


Maceratele din plante:

Denumite și extracte realizate cu apă rece, aceste preparate se obțin prin menținerea bucăților de plante în apă, la înmuiat, la temperatura camerei, timp de numai 24 de ore.

Maceratele sunt eficiente în primul rând pentru că sunt economice, nu se încălzesc, se prepară rapid și nu trebuie nici măcar să fie diluate.

În practică se prepară de obicei macerate de rubarbă, urzică, condurul doamnei și hrean.

Maceratele sunt în principal fungicide, însă uneori au și proprietăți de stimulare a clorofilei. Acționează blând.

Cheia succesului constă în calitatea apei, în grija cu care mărunțiți plantele și temperatura apei, între 16 și 20 grade C.


Fragmente din cartea „Plante în ajutorul altor plante”, autori Bernard Bertrand, Jean-Paul Collaert, Eric Petiot.