Cultura ardeilor
Cultura de ardei în țara noastră ocupă un loc important, acesta având numeroase întrebuințări. Ardeii se pot consuma atât în stare proaspătă, cât și la pregătirea numeroaselor mâncăruri, prelucrați sub formă de conserve sau pentru boiaua de ardei.
Există mai multe tipuri de ardei: ardei tip gogoșar, ardei tip capia, ardei gras, ardei iute, ardei pentru boia, etc.
Ardeiul se poate cultiva atât în spații protejate (sere și solarii), cât și în câmp.
Ardeiul este o plantă pretențioasă față de factorii de vegetație.
Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 14-15 grade Celsius, iar cea optimă este de 25-28 grade Celsius. La temperatura minimă, germinarea are loc dupa 18-20 de zile, iar la temperatura optimă în 9-11 zile. Plantele cresc și fructifică la temperaturi de 22-25 grade Celsius, iar la temperaturi mai mici de 15 grade, creșterea încetează.
Ardeiul are pretenții mari față de lumină. Pentru fructificare are nevoie minim de 8000 de lucși. În lipsa luminii se prelungește perioada de vegetație, dar scade fructificarea.
Cerințele ardeiului față de apă sunt ridicate, insuficiența apei ducând la fructe care cresc încet, sunt diforme și lipsite de turgescență. Consumul
de apă al plantelor diferă în funcție de faza de vegetație.
Solurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai ușoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reactivitate neutră sau ușor acidă.
Ardeiul are pretenții ridicate față de aer, în mod deosebit în sere în perioada fructificării, când plantele cer aer proaspăt. De asemenea este sensibil la curenții reci de aer.
Tehnologia culturii ardeiului în câmp
Pregătirea terenului începe toamna, cu administrarea a 40-50 tone gunoi de grajd pe hectar, 300 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu.
Primăvara se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Foarte bune premergătoare pentru cultura de ardei sunt lucerna, trifoiul, mazărea, fasolea, dar se poate cultiva și după rădăcinoase, bulboase și bostănoase.
Înaintea ardeiului, primăvara se pot face culturi anticipate de salată, spanac, ridichi de lună, ceapă verde, etc.
Erbicidarea se realizează preemergent cu erbicide specifice.
Ardeiul este cultivat prin producerea prealabilă a răsadurilor. Rasadurile sunt produse în spații încălzite (sere și solarii).
În prima fază este semănat ardeiul gras pentru cultura timpurie în perioada 20-25 februarie; urmează ardeiul gras pentru culturile obișnuite de vară
între 25 februarie-15 martie, apoi ardeiul lung și gogoșarii pentru culturile târzii în perioada 5-20 martie.
Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar se folosesc 1,2-1,5 kg sămânță. Se seamănă mai rar, în rânduri la distanțe de 8-10 cm și la 2-3 cm pe rând, rezultând 400-500 fire pe m2 și nu se mai repică.
Pentru culturile timpurii de ardei gras se recomandă repicatul în cuburi nutritive de 7x7x7 cm sau pe straturi nutritive la 7x5 cm.
Pentru grăbirea răsăririi temperatura se menține la 22-25 grade Celsius ziua și 18-20 grade Celsius noaptea.
Până la plantare se fac aerisiri, tratamente fitosanitare la interval de 5-6 zile, pentru a preveni căderea răsadurilor.
Dupa 10-15 zile de la repicare se pot utiliza îngrașăminte foliare.
Vârsta răsadurilor este de 60-65 de zile la ardei gras, ardei lung și gogoșar; cele mai bune rezultate s-au obținut cu un răsad cu vârsta de 65 de zile.