Capere (0,1 g), seminte planta aromatica perena Caparis spinosa, gust iute-acrisor, Agrosem

3,90 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Disponibil in stoc

Descriere

Capere, semințe plantă aromatică perenă Caparis spinosa, gust iute-acrișor, Agrosem

Cantitate plic: 0,1 g.

Caperul este un arbust care poate ajunge la 2 metri înălțime și ai cărui muguri în curs de înflorire, caperele, sunt comestibili. Originar din sud-estul Europei și estul Asiei, caperul este un arbust cățărător, cu o creștere rapidă și care se cultivă în zona mediteraneană. Așadar, pentru cultivarea unui caper este nevoie de un spațiu protejat, așa cum sunt serele și solariile.

Mugurii pe care îi consumăm sunt bogați în fitonutrienți, antioxidanți și vitamine, fiind o sursă importantă de quercetin și rutin, doi antioxidanți cu proprietăți antibacteriene, anticanceroase, analgezice și antiinflamatoare, dar și cu efecte de consolidare a vaselor capilare, a funcționării sistemului circulator în ansamblu și de reducere a colesterolului. Totodată, caperele conțin vitaminele A, C, K, E, B3 si B2, dar și minerale precum fier, potasiu, calciu și cupru.

Datorită acestor substanțe, caperele sunt folosite ca adjuvant în tratarea reumatismului, în reglarea apetitului și reducerea flatulenței, dar și reglarea nivelului glicemiei.

În plus, ajută la decongestionarea căilor respiratorii și la diminuarea secrețiilor. Caperele calmează iritațiile pielii și au efect antiîmbătrânire. Tot în zona de îngrijire trebuie menționat aportul pe care acești muguri îl au în sănătatea părului.

Condiții de plantare a caperului:

Caperul preferă un sol bine drenat, stâncos, sărac în substanțe nutritive, cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin. Îi place solul reavăn și rezistă foarte bine la seceta prelungită datorită rădăcinilor sale foarte bine dezvoltate.

Preferă lumina și zonele însorite. Se simte foarte bine la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar are de suferit dacă temperatura scade sub -8 grade Celsius.

Pentru germinare trebuie să se înmoaie semințele de capere în apă caldă timp de o zi, apoi se scot, se înfășoară într-o cârpă de bumbac umedă și se pun într-un bocan de sticlă. Acesta va sta la frigider timp de 2-3 luni, iar întregul procedeu se numește stratificare la rece.

După ce se scot din frigider, cu o zi înainte de a fi puse în pământ, semințele se țin peste noapte în apă caldă. Ele se pun în pământ la o adâncime de un centimetru în strat drenat și reavăn.

Fertilizarea se va face cu azot, iar îngrijirea plantei se rezumă la menținerea unei temperaturi optime și asigurarea necesarului de apă.

Butașii pot fi prelevati vara, cam la 7-10 centimetri din tulpina lignificată și se pun la înrădăcinat pe un substrat special, realizat din amestec de turbă și nisip. Înrădăcinarea este favorizată cu ajutorul stimulatorilor de înrădăcinare.

Înmulțirea se poate face și prin semințe, fiind recomandată perioada decembrie-ianuarie. Semințele se pun în vase cu amestec de nisip și turbă, iar vasele/ghivecele se țin în seră pe timpul iernii și al toamei; în timp de vară pot sta afară, în aer liber.

Germinarea durează cel mult o lună, iar după obținerea răsadurilor, acestea pot fi transplantate afară, direct în teren, mai rar la noi în țară.

Cum se îngrijește un caper:

În primul an de la plantare, aceste plante trebuie mulcite cu piatră. Pentru o bună dezvoltare sunt necesare aproximativ 2-3 udări. 

Caperul trebuie tuns pentru întreținere, această operațiune fiind recomandată în lunile noiembrie-decembrie, însă numai după ce planta a intrat în cel de-al treilea an de viață.

În apa utilizată pentru germinarea semințelor se recomandă să fie adaungat un stimulator de germinare. De fapt, acestă apă este un fertilizator și un îngrășământ minunat pentru plante și se recomandă ca ea să fie folosită și la udarea efectuată în perioada de vegetație a plantelor.

Caperele se pot recolta când ajung la dimensiunea unui bob de mazăre și pentru asta sunt folosite niște site speciale.

 

Caracteristicile plantelor pot varia în funcție de expunerea la soare, de perioada în care sunt cultivate, de nivelul de umiditate, fertilizanți, tipul solului, lucrările solului efectuate, dăunători și alți factori. De aceea, rezultatele obținute pot să difere față de pozele prezentate și caracteristicile descrise.