Maghiran (1 g), seminte planta aromatica perena, arome dulci de pin si citrice, Raci Sementi
Descriere
Măghiran, semințe plantă aromatică perenă, arome dulci de pin și citrice, Raci Sementi
Cantitate plic: 1 g.
Măghiranul este o plantă ușor de crescut, ideală atât pentru grădini, cât și pentru ghivecele din bucătării. Există mai multe specii de măghiran: măghiranul dulce, măghiranul de ghiveci și măghiranul sălbatic, cunoscut și sub numele de oregano.
Toate aceste specii de măghiran sunt cunoscute pentru utilizările lor în bucătărie, pentru asezonarea a numeroase preparate culinare. Măghiranul este cultivat și pentru mirosul foarte plăcut.
Chiar dacă măghiranul este o plantă perenă, este adesea cultivată anual, deoarece nu rezistă peste iarnă în mediile cu temperaturi foarte reduse. Atunci când se plantează măghiran, este mai bine sa fie cultivat din semințe, în ghivece păstrate în casă, la temperaturi moderate, în special în lunile de iarnă și primăvară.
Se umplu ghivecele cu pământ și se împing semințele la câțiva centrimetri. Ghivecele pot fi transferate afară doar după ce sezonul rece se încheie. De asemenea, este foarte important să se poziționeze ghivecele în zone cu mult soare, iar pământul să fie bine drenat. Pământul în care stau semințele de măghiran trebuie să fie în permanență umed, însa se evită udarea plantei în exces.
Este indicat ca într-un ghiveci să existe doar o singură plantă de maghiran. În acest fel va avea mai mult loc de desfășurare.
Pământul în care se plantează măghiranul trebuie să fie bine fertilizat și să ofere plantei nutrienții de care are nevoie. În sezonul rece, dacă măghiranul este plantat în grădină, este indicat să se acopere cu un strat de îngrășăminte naturale, care să îl protejeze de temperaturile scăzute.
Măghiranul nu necesită o îngrijire specială, însă trebuie sa fie udat frecvent. Deoarece rezistă foarte bine la temperaturile ridicate și în perioadele de secetă, măghiranul este o plantă care poate fi cultivată și de începatori.
Atunci când se recoltează măghiranul, este recomandat să se culeagă mlădițele înainte ca florile să se deschidă. În acest fel, măghiranul cules va avea o aromă mult mai intensă. Atunci când înflorește, măghiranul are un gust mai amar. Frunzele de măghiran se strâng în buchete care se agață în spații întunecate, răcoroase, uscate și bine ventilate. În acest fel se vor usca frumos și își vor conserva toate aromele plșcute.
Frunzele proaspete de măghiran pot fi depozitate în frigider până la 3-4 zile. Cel mai bine este să se depoziteze într-o pungă de plastic, pe prosop de bucătărie din hârtie.