Salvie (1 g), seminte planta medicinala si aromatica perena Salvia officinalis, Prima Sementi
Descriere
Salvie, semințe plantă medicinală și aromatică perenă Salvia officinalis, Prima Sementi
Cantitate plic: 1 g.
Salvia este un subarbust de cultură, bine ramificat, cu o bază lignificată. Poate avea înălțimi diferite, de la 30 până la 80 de centimetri. Apreciată mai ales ca plantă aromatică, salvia este cultivată și ornamental în grădină.
Cerințele salviei față de căldură și lumină:
Salvia are nevoie să fie protejată de temperaturile extreme de peste iarnă: este afectată la temperaturi ce coboară sub -10 grade Celsius timp de mai multe zile. Planta se poate cultiva cu succes în locuri adăpostite din zonele sudice, pe litoral și chiar în partea de vest a țării.
Locul în care se cultivă salvia trebuie să fie unul însorit sau cu semiumbră.
Cerințele salviei față de apă:
Salvia are nevoie de multă apă, așa că o cultură are neapărat nevoie de un sistem de irigare. Salvia nu se udă în exces, pentru că o umiditate foarte mare favorizează apariția bolilor precum mana de sol, la care cultura este sensibilă.
Cerințele salviei față de sol:
Solul bun pentru cultura de salvie este cel cu fertilitate moderată, bine drenat. Dezvoltarea salviei nu se face bine dacă solurile sunt lutoase sau argiloase.
Salvia iubește solul neutru. PH-ul solului ideal pentru salvie este între 5 și 6,5, dar cultura se dezvoltă bine și în soluri cu pH între 4,2 și 8,3.
Înființarea unei culturi de salvie:
Înființarea culturii de salvie se poate face direct prin semănatul semințelor sau prin răsaduri / butași. Dacă se merge pe varianta butașilor, se aleg butași semilemnificați dacă plantarea se face în august sau erbacei pentru plantarea de primăvară, folosindu-se stimulatori de înrădăcinare în ambele situații.
Culturi premergătoare bune pentru salvie sunt varza, cartofii, ceapa sau fasolea.
Când și cum se seamănă salvia:
Semănatul semințelor de salvie se face la începutul iernii, iar răsărirea se va face la începutul primăverii. Se lasă o distanță de peste 50 cm între rânduri și 30 cm între viitoarele plante.
Adâncimea de semănat la salvie este de 1-1,5 cm.
Pentru producerea de răsaduri de salvie, semănatul se face primăvara, în perioada martie-aprilie pentru răsadul ce va fi pus în pământ în toamnă – în septembrie. Dacă se dorește plantarea salviei primăvara, luna indicată este aprilie.
Semănatul în răsadniță se face pe rânduri distanțate la 15-20 cm.
Cantitatea de sămânță necesară pentru a înființa un hectar de salvie din răsaduri este de 1,5-2 kilograme. Suprafața necesară pentru a produce aceste răsaduri este de circa 300 mp.
Răsadurile de salvie se plantează când ating o înălțime de 15-20 cm.
Îngrijirea culturii de salvie:
Lucrările de îngrijire a salviei presupun protejarea acesteia de buruieni, rărirea plantelor, udarea și completarea culturii cu noi plante în primăvară, după eliminarea celor care nu au supraviețuit peste iarnă.
Tăierile la salvie:
Salvia se tunde anual, dar numai începând cu anul următor celui de plantare. Tăierile se fac toamna pentru a se îndepărta lăstarii uscați sau care au fost afectați de gerul iernii. Tăierile de primăvară la salvie sunt cele care determină și forma arbustului.
Dăunătorii salviei:
Melcii, limacșii sunt printre cei mai periculoși dăunători ai salviei și apariția lor este favorizată de excesul de apă. Alți dăunători ai salviei pot fi ploșnițele sau tripșii.
Când și cum se recoltează salvia:
Recoltarea frunzelor de salvie poate începe din primul an de cultură, dar numai din toamnă. Din al doilea an de cultură, salvia se poate recolta de 2-3 ori pe an. Frunzele de salvie ating maturitatea înainte de înflorire.
Salvia se recoltează în zilele cu soare, preferabil la prânz. Frunzele nu se culeg niciodată când este umezeală sau risc de ploaie. De regulă, lunile în care se poate recolta salvia în condiții bune sunt în intervalul iulie-septembrie.
De la salvie se recoltează și lăstari erbacei, însă numai toamna, în septembrie, începând din al doilea an de cultură. Tăierea lăstarilor se face la 15 cm de la sol deasupra zonei lemnoase.
Producția la hectarul cu salvie:
Randamentul culturii de salvie este de 5:1 la uscarea frunzelor. Avantajul culturii este că poate fi exploatată timp de 10 ani în cazul plantelor perene.
Procesarea salviei:
Procesarea salviei implică un proces de uscare a frunzelor în încăperi uscate și bine aerisite. Din salvie se poate produse ulei esențial, iar mulți mici fermieri optează pentru tincturi.