Oregano (0,2 g), seminte planta medicinala si aromatica perena Origanum vulgare, pentru aromatizarea alimentelor, Agrosem

3,90 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Disponibil in stoc

Descriere

Oregano, semințe plantă medicinală și aromatică perenă Origanum vulgare, pentru aromatizarea alimentelor, Agrosem

Cantitate plic: 0,2 g.

Oregano este o plantă aromatică, un condiment care se poate crește cu ușurință chiar și într-un ghiveci de pe balcon. Acesta oferă un gust deosebit mâncărurilor (oregano este nelipsit din bucătăria italiană) și are un aspect  foarte plăcut, mai ales atunci când ajunge la maturitate și dezvoltă flori mici și mov.

Diferența de gust dintre oregano proaspăt și cel uscat este una foarte mare.

Plantare și îngrijire

Se poate planta atât din semințe, cât și dintr-un butaș. Acesta se prinde cu ușurință și se dezvoltă foarte repede, însă este necesar ca plantarea să se facă primăvara, după trecerea înghețului.  Dacă nu se pune butașul sau semințele în grădină, ar fi bine să se opteze pentru un ghiveci mai mare, deoarece oregano se dezvoltă foarte mult.

Solul recomandat este cel format din lut 80% și nisip 20%.

În numai câteva zile de la plantarea seminței, va ieși prima frunzuliță. În această perioadă este recomandat să se ude solul câte puțin în fiecare zi.

În momentul în care începe să crească, se smulg periodic câteva frunze pentru a stimula dezvoltarea și îndesirea plantei.

Se așează ghiveciul într-un loc însorit, deoarece oregano se dezvoltă foarte bine și repede atunci când are multă lumină naturală. Dacă este așezat la fereastră și începe să se încline după lumină, înseamnă ca nu are îndeajuns soare și că are nevoie de mai multa lumină. Ar fi bine să se încerce schimbarea poziției, astfel încât să stea mai mult la soare. Eventual, se rotește planta ocazional, pentru a avea parte de lumină pe toate părțile.

După ce începe să se dezvolte, se udă planta o dată pe săptămână primăvara și de două ori pe săptămână atunci când temperaturile încep să crească. Important este ca solul să apuce să se usuce între cele două udări.

Se evită ținerea ghiveciului cu oregano în direcția aparatului de aer condiționat, a ventilatorului sau într-o zonă în care este curent.

Recoltare și conservare

Ar fi bine să se smulgă din când în când frunzele de oregano pentru a le folosi la mâncare, dar și pentru a stimula înfrunzirea. De asemenea, în momentul în care plantei încep să îi apară florile, este recomandat să se smulgă toate frunzele și să se pună la uscat într-un loc răcoros, bine aerisit.
Se întind frunzele pe o coală mare de hârtie sau pe o bucată de pânză. Eventual, înainte de a le pune la uscat, frunzele se pot tăia mărunt. După uscare, frunzele de oregano se păstrează într-un sac de pânză, o cutie metalică sau recipient de sticlă; se evită recipientele de plastic.


Caracteristicile plantelor pot varia în funcție de expunerea la soare, de perioada în care sunt cultivate, de nivelul de umiditate, fertilizanți, tipul solului, lucrările solului efectuate, dăunători și alți factori. De aceea, rezultatele obținute pot să difere față de pozele prezentate și caracteristicile descrise.